X-trial (Foto: Norges Motorsportforbund)
X-trial (Foto: Norges Motorsportforbund)

X-trial er en publikumsvennlig motorsport som passer perfekt i levende bilder på TV, skjerm og mobil - og de skal selvfølgelig arrangere norgesmesterskap under NM-veka i Rogaland.

X-Trial er en variant av motorsykkelsporten Trial som har fokus på underholdning, og som tillater kjøring på bygde og kunstige elementer på et lite område. X-trial har den spesielle egenskapen at man ha publikum veldig tett på utøverne som konkurrerer.

- Det skal være et tett, effektivt og kontrollerbart program som gir god underholdningsverdi for publikum og som gjør at det passer veldig godt som TV-konsept, sier Martin Haga, prosjektleder for X-trial under NM-veka.

Kvinner i verdenstoppen

Norgesmesterskapet i X-Trial legges i år til NM-veka, og den publikumsvennlige og spennende konkurransen arrangeres midt i Sandnes sentrum. X-trial ble også arrangert i Stavangerregionen i 2015, den gang i Stavanger sentrum, i anledning konkurransen Battle of the Fjords. Konkurransen ble godt tatt i mot av publikum den gang - og motorsportforbundet har ikke lavere forventninger til årets norgesmesterskap.

- Her blir det spektakulær kjøring i verdensklasse, på momenter som en skulle tro ikke var mulig å kjøre på motorsykkel. Det blir tett konkurranse i toppen og stor spenning underveis. I tillegg kommer det kanskje noen fra utlandet som kan sette en ekstra spiss på konkurransene. Under NM-veka skal vi også ha egen kvinneklasse. Det har så vidt jeg vet ikke vært gjort før, hverken i Norge eller i andre land, så det blir spennende å se de flinke norske kvinnelige eliteutøverne få vist seg skikkelig fram. Det norske kvinnelandslaget fikk 3. plass under lag-VM i fjor, så vi snakker verdenstoppen her, sier Haga.

Høy kompetanse

Norge har et meget hardt satsende trial-miljø som hevder seg i både VM og EM. Bare i Norge er det fire kvinner og tre herrer som kjører full VM runde, og ytterligere flere kjører full EM runde. 

X-trial er en spenningsfylt og morsom idrett, men den er ikke for hvem som helst, ifølge Haga.

- X-Trial er for de som er forholdsvis erfarne og førerne må ha kompetanse på en del forskjellige teknikker. I seniorklassen er dette en konkurransegren for eliteutøverne. Vi har tidligere også hatt egen juniorklasse med godt hell.

 

 

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund