I havnen midt i Sandnes sentrum skal det konkurreres i både aquabike og stand up-padling under NM-veka (Foto: Christine Andersen Johnsen)
I havnen midt i Sandnes sentrum skal det konkurreres i både aquabike og stand up-padling under NM-veka (Foto: Christine Andersen Johnsen)

Onsdag 15. august åpnes NM-veka offisielt i Sandnes kommune, og det blir aktiviteter både dag og kveld. På kveldstid får du et show spekket med kulturinnslag, idrett og moro. 

Åpningsdagen i Sandnes starter allerede klokken 09 i Sandneshallen med judokamp. På ettermiddagen kan man ta turen ned til Sandnes sentrum, hvor det blir konkurranse i X-trial, en motorsykkelsport, midt i sentrum på Ruten. 
- Her blir det spektakulær kjøring i verdensklasse, på momenter som en skulle tro ikke var mulig å kjøre på motorsykkel. Det blir tett konkurranse i toppen og stor spenning underveis. I tillegg kommer det kanskje noen fra utlandet som kan sette en ekstra spiss på konkurransene, forteller prosjektleder for X-trial, Martin Haga til NM-veka.

Fire dager med konkurranser i Sandnes

Hvis du er mest interessert i skating, kan du ta spaserturen bort til Vågen i Sandnes, hvor skatere skal konkurrere i en skatekonkurranse mange ikke har sett før. Denne konkurransen foregår hverken på en rampe eller skatepark med pipes, bowl eller rails. Game of Skate er en konkurranse som foregår på en flat platting, hvor skaterene konkurrerer mot hverandre ved å utføre forskjellige triks. Dersom en av utøverene feiler på et triks, får han eller hun en bokstav. Dersom utøveren får fem bokstaver, som staver ordet "SKATE", er de ute av konkurransen. Med andre ord er det dekket for et spennende mesterskap i Vågen.

Selv om kveldsarrangementet flytter seg videre til Randaberg, Sola og Stavanger de kommende dagene, slutter ikke konkurransene i Sandnes der. Torsdag blir det finale i både judo og styrkeløft i Sandneshallen, og på fredag skal det kåres en kvinnelig norgesmester i styrkeløft i samme hall. På lørdag skal den tyngste herreklassen på 120+ konkurrere om Norgesmestertittelen i Styrkeløft, mens flere idretter skal boltre seg i havnen i Sandnes Sentrum. Først blir det kvalifisering og finale i aquabike, før det braker løs med stand up-padling.

Sandnes rutebilstasjon

Her på Ruten skal det konkurreres i X-trial under NM-veka (Foto: Christine Andersen Johnsen)

Åpning med idrettspresidenten

Uansett hvor du er på dagtid på åpningsdagen, bør du riktignok ta turen til Vågen i Sandnes på kveldstid. Onsdag kveld åpnes nemlig NM-veka offisielt med idrettspresident Tom Tvedt og andre profiler. Varaordfører i Sandnes kommune, Pål Morten Borgli, har vært med på å realisere prosjektet, og gleder seg til å se idrettene boltre seg i kommunen.

- Sandnes er en kommune som har et variert og meget aktivt idrettsmiljø og når kommunene på Nord-Jæren går sammen er det naturlig at vi også blir med i førersete.

Han tror at NM-veka vil ha en positiv betydning for idrettsbyen Sandnes, men også for idrettene som altfor ofte havner i skyggen av de største.

- Jeg håper selvsagt på høy deltakelse og mye publikum. De aller viktigste målene må være at idrettsgleden og fair friendship får størst plass, og i tillegg må vi selvsagt håpe på spennende konkurranser, sier Borgli.

Unge talenter på scenen

Som en del av kveldsprogrammet skal et sammensatt band fra Kulturskolen i Stavanger stå for musikken. Bandet består av Emma Louise Hegre som vokalist, Sander Bjørlo på trommer, Sikia Heien og Ole Magnus Storflor på gitar, og Magnus von Brandis med saksofon. Von Brandis og Hegre var begge nominert til Norsk Tipping og Norsk Kulturskoleråds drømmestipend, og von Brandis var en av de heldige vinnerne. 

- Drømmestipendet har hvert år siden 2008 blitt delt ut til 100 unge kulturutøvere. Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping. Vårt håp er at stipendet skal være verdifull inspirasjon og et viktig bidrag til å oppfylle mange unge kulturutøveres drømmer, forteller prosjektleder for NM-veka i Norsk Tipping, Bernt Plassgård.

I tillegg kommer lokale talenter fra kommunen til å opptre.

NM-veka er et idrettsarrangement, så idrettene er selvfølgelig tilstede også på kveldstid. Mellom kulturinnslag, premieutdeling og annen underholdning. På åpningskvelden skal blant annet utøvere i jetski vise seg frem langs havna i Vågen, og Judoforbundet lover et spektakulært judo-show fra scenen. I tillegg blir det turnering i el-innebandy - bare utendørs på en 50 kvadratmeter stor bane.

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund