(Foto: Norges Softball- og Baseballforbund)
(Foto: Norges Softball- og Baseballforbund)

De fleste kjenner baseball fra Hollywood-filmene, men visste du at man også kan spille organisert baseball i Norge? 18. og 19. august arrangeres baseball-NM under NM-veka, og konkurransen blir arrangert på en helt ny bane i Sola.

Leder for Sola Baseball, Stig Meling, gleder seg til NM-veka, og håper at mange tilskuere trekker til den nye baseballbanen på Sola. Han tror mange vil ha glede av å utforske baseball, og under NM-veka får du muligheten til det, enten du besøker arenaen eller ser konkurransen på NRK.

- Baseball er kjent fra fjernsyn, både fra film og direktesendte kamper på andre kontinent. Enten man ser baseballkampen på NRK eller som publikummer på arenaen, blir det nok veldig spennende. Det blir komprimerte kamper, og kampen i seg selv er veldig dynamisk. Kommentatorer på stedet vil forklare hva som skjer underveis i kampen, så dette blir en mulighet til å utforske idretten, og vi oppmuntrer spesielt unge og foreldre til å komme og se. På lørdagen skal presisjonshopperne i fallskjerm lande ved siden av banen, så det blir to for én underholdningsmessig, ler Meling.

Populært blant barn og unge

Baseball i Norge er organisert under NIF og har et eget særforbund, Norges Softball- og Baseballforbund. Baseball har omtrent 3.000 organiserte spillere i Norge. Klubbene er spredt fra Trondheim i nord, til Kristiand i sør, og en stor andel av spillerene er barn og unge.

- Vi har et stort fokus på barn og ungdom i denne idretten, det er hovedfokuset. Over halvparten av de 3.000 aktive baseballspillerne i Norge er nok barn og ungdom, forteller Stig Meling, leder for Sola Baseball, som er lokal arrangør for baseball under NM-veka. Han forteller at baseball er en liten idrett i Norge, sammenlignet med land utenfor Europa.

Meling forteller videre at Norge nivåmessig ikke hevder seg med de store baseballnasjonene, som USA og Canada, men i Europamesterskap er ingenting umulig.

- I Europa generelt er baseball mer en spesialisert særidrett. Mange kommer til oss i ung alder, etter å ha prøvd for eksempel fotball, og vil prøve noe annet. Kanskje de har utenlandske foreldre som kjenner idretten. Vi har en veldig internasjonal klubb, noe som er veldig kjekt for både barn og voksne. Nivåmessig har vi som mål å prøve å hevde oss mer, under for eksempel Europamesterskap som vi som regel spiller annet hvert år.

Brukte fem år på Sola-banen

Meling forteller at utfordringen med å utvikle baseball i Norge, har vært tilgjengeligheten av baner, fordi baseball er en idrett som skal spilles på helt spesielle baner.

- Dette har heldigvis vært et satsingsområde fra forbundet de siste 4-5 årene, og under den satsingen bygde vi vår bane på Sola, og nå er det en del banebygging i Sandefjord og Drammen. Finnes det ikke bane, spiller likevel vi på større fotballbaner.

Meling var selv med på å realisere drømmen om en god og stor nok bane i Rogaland, og jobbet i flere år med å få på plass den nå ferdige baseballbanen på Nordsjøvegen i Sola. Selv om sønnen spilte baseball i regionen i mange år, var han ikke klar over behovet før sønnen flyttet til Canada, og spilte på ordentlige baner.

- Før Canada spilte vi baseball på den internasjonale skolen i Stavanger, hvor de faktisk hadde to baner. Da vi kom tilbake fra Canada oppdaget jeg at banene vi var ivrige brukere av på skolen, var alt for små.

Baseball er særlig populært blant barn og unge i Norge, og denne gruppen representerer over halvparten av de aktive spillerne (Foto: Norges Softball- og Baseballforbund).

Meling gikk så sammen med Magne Tveito og Bruce Nester, som sitter i styret sammen hos Sola Baseball, for å undersøke mulighetene for en ny bane. Etterhvert startet den lange prosessen med å få lov til å bygge en baseballbane på Sola.

- Vi begynte å undersøke dette i 2013, og banen stod ferdig i 2017, formelt sett. Det tok lang tid, men banen er bygd etter internasjonale mål, og kan brukes til alt, så vi er veldig fornøyde. Personlig mener jeg at dette er den beste banen i Norge, med best fasiliteter og spesialsand.

Han understreker at det har vært en lang reise, men de kan takke støtte fra fylket, kommunen og flere organisasjoner og bedrifter i lokalområdet for at banen i dag er en realitet.

- Det har vært en stor glede å ta banen i bruk. Vi har hatt besøkende fra land hvor baseball er en større idrett, og de syns banen er så flott. Det er et flatt område med mye vind, men det blir god skjerming med trærne rundt. Vi er veldig glade for at vi kom i land med den, og det blir veldig kjekt å vise den frem til både tilskuere og på direktesendingen hos NRK.  

Kampen kan pågå i evigheter

En av de unike egenskapene ved baseball-idretten er at kampene ikke har noen fastsatt timeplan. I teorien kan en baseball-kamp vare i all evighet, men den lengste kampen har vart i totalt åtte timer og 25 minutter, fordelt over flere dager. Dette var en kamp mellom Pawtucket Red Sox og Rochester Red Wings i 1981, ifølge CBS News.

Men under NM-veka er det ingen fare, for her er det satt opp et fastsatt program. 

- Det blir stort sett kamper på rundt to timer, og kampene vil gå slag i slag, uten mye tid mellom kampslutt og ny kampstart. Hvis et lag vinner overlegent, så kan en dommer bestemme at kampen avsluttes tidligere, forteller Meling.

Du kan også få prøve baseball selv under NM-veka. På onsdag i Sandnes sentrum, torsdag i Randaberg sentrum og fredag på Sola Strand Hotel under kveldsaktivitetene skal baseball-sporten være representert med baseballtelt hvor man kan prøve seg på idretten. 

Kampoppsettet for Baseball

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund