Foto: Norges Snowboardforbund
Foto: Norges Snowboardforbund

«Stein, saks og papir» og sidelengs lek på brett. Poenget med Game of Skate er å ha det gøy, men ikke undervurder utøvernes konkurranseinstinkt når NM-veka starter!

- Dette var en mulighet vi ikke ville la gå fra oss. Vi gleder oss til å vise Skateboard til folket.

Det sier Henning Braaten, prosjektleder for skateboard i Norges Snowboardforbund på spørsmål om hvordan det er å være en del av NM-veka.

Og vi gleder oss til å se landets beste skatere utfolde seg, når en norgesmester i Game of Skate skal kåres, onsdag 15. august. Konkurranseformen ble først utøvd på skateboard i USA på 70-tallet og siden den gang har Game of Skate vokst seg til å bli en betydningsfull gren i skating – også her i Norge.

- Game of Skate har gått fra å være en tilleggsgren til å bli en anerkjent og viktig gren i skating. Det er kanskje den grenen innenfor skating som krever mest fokus og tekniske ferdigheter for å gjøre det bra. Verdens aller beste skatere er ofte veldig gode i Game of Skate, sier Braaten.

Slik gjennomføres Game of Skate

Før konkurransen begynner tar to utøvere «stein, saks og papir». Vinneren får begynne og starter spillet med å sette et selvvalgt triks. Dersom utøveren ikke setter trikset er det den andre som får begynne. Når et triks er satt, skal den andre utøveren klare å utføre det samme trikset på første forsøk. Dersom begge utøverne klarer trikset, fortsetter spillet mellom de to. Det er ikke lov å sette samme triks to ganger.

Dersom utøveren ikke klarer trikset man har blitt utfordret til, får man en bokstav som straff. Slik fortsetter spillet, helt til en av utøverne har fått fem bokstaver (staves for ordens skyld «SKATE»). Får man fem bokstaver har man tapt og er ute av konkurransen. Den andre utøveren står igjen som vinner.

- Hater å tape

Game of Skate blir brukt i skatemiljøer over hele verden som en oppvarmingslek. De fleste skate-øktene starter med en Game of Skate og øvelsen er en fin måte å sosialisere seg med andre på. Kommer du alene er det lett å bryte isen ved å invitere til en «Skate», som er forkortelsen for øvelsen. Til tross for leken og fokuset på å ha det gøy, advarer Braaten mot å undervurdere konkurranseaspektet i øvelsen.

- Det er en veldig intens konkurranse i Game of Skate. De gjør det med et smil om munnen, men sannheten er at utøverne hater å tape, sier Braaten og fortsetter.

- I skating finnes det uendelig med triks og alle har egne favoritt-triks i bagen når de kommer til en konkurranse. Da gjelder det å vite litt om motstanderens svakheter. For eksempel er noen skatere gode til å «flippe» med tærne, mens andre «flipper» helst med hælen. Da oppstår det fort taktikk, så det er litt sjakk i dette også.

Høyt internasjonalt nivå på utøverne i NM-veka

Under NM-veka er det guttene som skal konkurrere - utøvere som er blant Europas desidert beste skatere.

- I tillegg er det mange gode lokale skatere fra Rogaland som kan gå helt til topps, påpeker Braaten og lover at publikum ikke vil bli skuffet. 

- Dette blir en helt unik Game of Skate-finale. Det blir bygd opp en scene som gjør det mulig å se teknisk skating på en helt annen måte enn før. I tillegg skal vi sørge for gode forklaringer av triksene underveis, avslutter Braaten.

_

Få med deg Game of Skate under NM-veka!

Tid: Onsdag 15. august kl. 15.30

Sted: Vågen, Sandnes

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund