SeilforbundetNY.jpg

Sommerbildene med venner og bekjente på de populære SUP-brettene florerer i sosiale medier. Men visste du at denne idrettsgrenen er organisert under Norges Seilforbund og at det arrangeres NM i SUP? Nå kan du bli bedre kjent med denne populære og hurtigvoksende idretten under NM-veka. 

SUP står for Stand Up padleboarding og er en sport som har oppstått fra surfingen. Mens surferne ligger på magen og padler mot bølgene, står SUP'eren oppreist på brettet og padler med en åre. Det er flere forskjellige varienter av sporten og den som er mest utbredt er kanskje "fritidspadlingen". Du får god trening - både fysisk og balanse - samt at naturopplevelsen der du står på brettet og kan se ned i vannet under deg kan gi en nesten meditativ opplevelse.
- Det er en veldig raskt voksende idrett – særlig internasjonalt. Vi ser stadig vekk en økning i antall personer som eier et brett, sier  Kjell Vagle, SUP-shief i Norges Seilforbund.

- Hvorfor er det så populær idrett?
- Det er forholdsvis enkelt for alle å komme i gang. Man trenger ikke mye utstyr – kun åre og brett – også er det jo veldig gøy.

Organisert siden 2007

SUP vokste frem i Amerika på 60- og 70-tallet. Men det var ikke før mot slutten av 90- tallet det begynte å bli virkelig populært. Idretten ble godkjent av Idrettsstyret i 2015 og tatt inn i Norges Seilforbund. Nå arrangeres norgesmesterskap i SUP under NM-veka i Stavanger.
- Under NM-veka blir det en sprint-konkurranse hvor utøverne starter i heat – og hvor det er førstemann over mållinjen, sier Vagle.

NM i SUP arrangeres lørdag 18. august i Sandnes-Vågen. Se hele programmet for NM-veka

- Hva slags tips har du til folk som har lyst til å prøve SUP?
- Det fins mange forskjellige typer brett. Noen er harde, andre er oppblåsbare. Det er også forskjell på størrelsen på brettene. For en nybegynner anbefales det et langt og brett SUP-brett, det blir da mer stabilt og lettere å komme i gang. I konkurranser er det smart med langt og smalt brett, da får man større fart. Oppblåsbare brett er lurt når man ikke har lagringsplass eller bil - man kan ha brettet i en sekk på ryggen eller lagre det i boden. Harde brett vil ha lenger levetid, men krever mer oppbevaringsplass. I dag fins det mange forskjellige leverandører. Ikke alle brett egner seg for alle kroppstyper. Jo større/høyere man er, jo større/høyere brett skal man ha, kan man ha som en regel, sier Vagle avslutningsvis.

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund