Thomas Myhre (t.h.) er en av Norges beste el-innebandyspillere, og idretten har betydd mye for ham (Foto: Innebandyavisa)
Thomas Myhre (t.h.) er en av Norges beste el-innebandyspillere, og idretten har betydd mye for ham (Foto: Innebandyavisa)

Thomas Myhre har spilt el-innebandy i Lillestrøm El-innebandyklubb i ti år, og er nå kaptein på laget. Myhre med Lillestrøm, og flere andre norske el-innebandylag skal kjempe om tittelen som norgesmester under NM-veka.

- El-innebandy er tilrettelagt for mennesker med motoriske nedsettelser, og det er en fantastisk lagidrett, preget av action og intensitet, forteller Ann Katrin Eriksson, prosjektleder i Idrett for Alle i Norges Bandyforbund. Hun forteller at el-innebandy er en idrett som er åpen for mange grader av funksjonshemming, alt fra dem som kan gå selv, til dem som kun kan bevege fingrene.

Thomas Myhre, som spiller i Lillestrøm El-innebandyklubb og er kaptein på laget, har spilt el-innebandy i ti år. Han opplever at el-innebandyspillere kan møte motstand når de kaller seg selv idrettsutøvere.

- Fremdeles finnes det folk som ikke ser på el-innebandy som en idrett, og mener at det ikke innebærer nok fysisk aktivitet. Men for noen av oss er el-innebandy noe av det mest fysisk utfordrende vi har drevet med, forteller han til nettstedet Well Behaved Daily.

Grunnmuren for spillet er det samme som i ordinær innebandy - man spiller med en lett ball av plast, og med to mål i hver ende av en bane. Spillerne bruker spesialstoler som ble utviklet for el-innebandy. Stolen er elektrisk og styres med joystick, og har noen utstikkere foran på stolen, som spillerene bruker for å manøvrere ballen. Disse stolene, og denne idretten, har en ganske spesiell opprinnelse.

Ville utforme en ny idrett for muskelsyke

Det var i Danmark den spesielle historien om EL-innebandys opprinnelse startet, på slutten av 1980-tallet:

I anledning Kronprins Frederiks 18-årsdag ble et 10-kroners samlermynt gitt ut i Danmark. Fortjenesten av samlermynten, på hele 4,5 millioner danske kroner, skulle gå til å utvikle et idrettshjelpemiddel og en ny idrett til mennesker med muskelsvinn.

Det fantes idrettstilbud for mennesker med funksjonsnedsettelser, blant annet rullestolbasket, kjelkehockey og volleyball. Men ingen av disse passet for personer med muskelsvinn eller andre alvorlige muskelsykdommer - de var lagidretter som krevde sterke armer og god balanse, og ble dermed vanskelig å utføre for denne gruppa. Pengene fra samlermynt-salget gikk dermed til å utforme en elektrisk sportsstol for personer som brukte elektriske rullestoler til vanlig. Resultatet ble EL-innebandystolen, og starten på en ny epoke i para-idretten. Nå fikk også denne gruppen mennesker mulighet til å oppleve et sosialt og motiverende lagspill på like premisser. 

EL-innebandy har siden spredt seg ut av Danmarks landegrenser, og i dag spilles EL-innebandy i både Norge, Sverige, Danmark, Canada og USA.

- Ingen så på meg og så noe uvanlig

Myhre husker fremdeles sin første el-innebandytrening, i følge Well Behaved Daily. Han var ti år gammel, og veldig nervøs på vei inn i idrettshallen. 
- Når jeg kom inn og ble introdusert for de andre spillerne, forsvant nervøsiteten. Det var ingen som stilte spørsmål om hvorfor jeg satt i rullestol, og ingen så på meg og så noe uvanlig. Jeg følte meg som alle andre på en helt annen måte. El-innebandytreningene var det jeg gledet meg mest til hver uke, og det er det fremdeles, sier han til nettstedet.

Han syns det er synd når det han har engasjert seg så mye i, og som har betydd så mye for ham, ikke blir sett på som en idrett på lik linje med andre.
- Hver trening jobber vi det hardeste vi kan for å bli bedre og vinne alle turneringer og seriespill vi deltar i. Vi lærer oss å stole på lagkameratene våre. Vi har deltatt i Champions Leauge, mot topplagene i Danmark og Sverige, og jeg har spilt kamper med det norske flagget på brystet, sier han, og utdyper at han har lært at å drive med idrett for funksjonshemmede er annerledes, men samtidig likt som annen idrett - bare med andre perspektiver.

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund