Erik Baret håper at å synliggjøre rullestolrugby kan bryte med stereotypiene rundt det å ha funksjonsnedsettelser (Foto: Ellen Kessel).
Erik Baret håper at å synliggjøre rullestolrugby kan bryte med stereotypiene rundt det å ha funksjonsnedsettelser (Foto: Ellen Kessel).

Rullestolrugby er en av verdens mest hurtigvoksende idretter – og en idrettsgren hvor paraidrettsutøvere får muligheten til å dyrke lagidrett. Mesterskapet under NM-veka blir helt unikt. Det er nemlig tidenes første norgesmesterskap i rullestolrugby!

- Rullestolrugby er en fartsfylt idrett hvor man får se utøvere som ikke er redde for å få en trøkk. Vi bryter stereotypen og beviser at vi ikke er laget av glass, sier Erik Baret, ansvarlig for rullestolrugby i Norges Rugbyforbund.

Rullestolrugby er en intensiv, rask og actionfylt sport som spilles av menn og kvinner med funksjonsnedsettelser, og begge kjønn spiller på samme lag. Opprinnelig ble sporten utviklet av ryggmargskadde som har lammelser i armene/fingrene, men i dag utøver også blant annet muskelsyke, amputerte og utøvere som er født med cerebral parese (samlebetegnelse på tilstander med endret motorisk funksjon, red.anm.) eller dysmeli (en medfødt tilstand med manglende eller mangelfullt utviklet skjelett i armer og/eller ben, red.anm.) idretten. Det har vist seg at utøvere som har amputert eller som er født med dysmeli har gode forutsetninger til å bli gode i rullestolrugby. 

- Noen av verdens beste rullestolrugby-spillere har nettopp disse diagnosene, forteller Baret.

Baret gleder seg over å være med på å arrangere det aller første norgesmesterskapet i rullestolrugby under NM-veka. Konkurransene arrangeres i Randaberghallen 14.-16. august, hvor 30 utøvere skal delta.

- Ettersom dette er vårt aller første NM, blir det et arrangement vi aldri har sett maken til i Norge.

Ble lam etter stupeulykke

Rullestolrugby er internasjonalt en av de hurtigst voksende idrettsgrener - en idrettsgrenen for svært fysisk handikappede som ofte ikke har så mange muligheter til å dyrke lagidrett. I dag spilles rullestolrugby av over 3000 utøvere og sporten utøves i 26 land. 

Ole Flote fra Fredrikstad er både spiller og trener for rullestolrugbylaget Born to Run i Oslo rullestolrugbyklubb. Flote fikk ryggmargsskade da han skulle stupe i havet - men traff en stein og brakk nakken. Han ble lam for livet, og fryktet at han aldri ville få drive med lagidrett igjen. De første årene etter ulykken drev han med friidrett for å holde seg aktiv og bevege kroppen, men savnet lagidretten etter å ha spilt fotball i mange år som barn. Drømmen ble virkelighet når han oppdaget rullestolrugby.

Ole Flote (t.v. i sort trøye) fikk livet snudd opp ned når han i 1986 fikk ryggmargsskade. Han hadde ikke klart seg like godt uten rullestolrugby, forteller han (Foto: Privat).

-  Jeg hadde gått og savnet å være lagspiller, og her så jeg folk spille sammen. Jeg hadde spilt mye fotball da jeg var liten, og drømte fortsatt om å spille en lagidrett, fortalte han til NRK i 2015. 

Jeg fikk smaken med en eneste gang. Det var så moro. Plutselig fikk jeg høy fart, jeg kunne snurre rundt uten å vippe bakover eller falle ut. Det var fullkontakt med de andre spillerne med krasj og action, fortalte Flote videre. Siden den gang har rullestolrugby vært en stor del av livet hans, og i tillegg til å være en god måte å komme seg ut og være sosial, er det en måte for ham å holde seg aktiv og frisk.

Rullestolrugby spilles med 4 spillere på banen på hvert lag, i tillegg kan lagene ha inntil 8 innbyttere. Det spilles på en basketballbane med en spesialball som ligner en volleyball. Målet er å score mål ved at en spiller krysser motstanderens mållinje mens ballen er under full kontroll. Ballen sentres, kastes, slås, dribles og trilles i alle retninger. For motstanderen er det om å gjøre å forhindre at det scores ved å hindre motspiller i å komme frem ved å blokkere med rullestolen.

Mange klasser i Norge

Alle kan spille rullestolrugby uansett fysisk funksjonsnedsettelse. Alle spillere klassifiseres, og får en verdi på banen: For å få en 3.5 poeng klasse må man ha en funksjonsnedsettelse i overkropp eller armer. I Norge har vi laget to ekstra klasser: 4.0 poeng for utøvere som ikke har en lammelse i overkroppen, og 4.5 poeng for funksjonsfriske. Derfor kan alle personer med og uten en fysisk funksjonsnedsettelse kan være med å spille på turneringer og treninger i Norge, men i NM spiller klasse 4.5 kun på dispensasjon. Idretten krever mye taktisk spill, det er mye taktikk og en må ha oversikt over hvor andre spillere er, og hva deres rolle er. Dette gjør at rullestolrugby dessverre ikke egner seg for mennesker med kognitive utfordringer.

I dag finnes det rullestolrugbylag i Horten, Skien, Fredrikstad, Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen. 

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund