Foto: Norges Danseforbund
Foto: Norges Danseforbund

Street dance står på programmet under NM-veka. Konkurransen avholdes riktignok ikke på gata, men i Zetlitz-salen på Stavanger Konserthus.

Det skal konkurreres i battle, en konkurranseform i dans hvor to utøvere, eller to lag, står overfor hverandre og danser annenhver gang. Utøvere skal battle i to forskjellige grener - hiphop-battle og break-battle. Hiphop kulturen er opprinnelig et samlebegrep på rap, DJing, graffiti og breakdance. Innen dans er i dag hiphop en egen stil i forhold til breaking. Sistnevnte handler mer om dynamiske bevegelser og akrobatiske elementer til musikken, mens hiphop er mer stående og i hviler ikke like mye på triks og moves.

- Vinneren kåres gjennom at kyndige dommere med høy kredibilitet gir en stemme til en av sidene – hvordan dette gjøres kan variere fra å peke på vinneren, til å holde opp plakat med navnet, eller gjøre det elektronisk. Resultatet er basert på dommernes subjektive mening, men på grunn av deres høye nivå av kunnskap om faget, vil de ha gode begrunnelser for deres stemmegivning, sier Victor Prag, som selv breaker.

Høy intensitet

Man trenger ikke å være kjent med dansestilen for å ha glede av å komme til Stavanger Konserthus for å se konkurransen, mener Prag.

- Breaking og hiphop har svært høy intensitet og oppleves ekstremt engasjerende for alle aldersgrupper. Man trenger et par forsøk for å skjønne hva man skal se etter, for deretter å kunne nyte kunst av aller øverste hylle.

Dersom man selv ønsker å prøve seg på hiphop eller breaking, er det ingen andre krav til å ta på danseskoene enn at du har lyst til å prøve. Prag forteller at man kan starte der det føles mest naturlig.

- Det kreves ingen forkunnskaper eller personlige egenskaper, fordi hele poenget med grenen er å skape sin egen tolkning. For å starte, kan man enten oppsøke en danseskole med hiphop og breake-tilbud eller så kan man bare prøve seg litt frem for seg selv gjennom for eksempel YouTube. Ta på noen behagelige sko og begynn å danse! 

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund