Kajakkpolo (Foto: Norges Padleforbund)
Kajakkpolo (Foto: Norges Padleforbund)

Den spennende idretten kajakkpolo arrangerer NM midt i havna i Stavanger Sentrum under NM-veka. 

- Kajakkpolo er en fartsfull og spennende idrett, på lik linje med andre ballidretter. I tillegg demonstrerer mange utøvere imponerende tekniske ferdigheter i kajakken. Kampene er relativt korte og intense, og morsomme å se på, uansett om man har et favorittlag å heie på eller ikke, sier Peter Boros, leder for teknisk komité polo i Norges Padleforbund.

Kajakkpolo er en av konkurransegrenene innen padling, og er en kombinasjon av ballspill og kajakkpadling - omtrent som å spille håndball i kajakk. Det spilles på en bane på 23 x 35 meter, med to mål to meter over vannet. Det er fem spillere på banen fra hvert lag. Spillerne bruker hendene til å ta imot og kaste ballen, men åra kan også brukes - med noen begrensninger. En kamp varer i to ganger ti minutter. Det brukes også spesielle kajakker med støtdempere foran og bak, og resten av utstyret er også tilpasset sporten for å unngå skader. Ballen er av samme type som ballen som brukes i vannpolo.

- Hvem kan begynne med kajakkpolo?
- Alle! Men man bør ikke være redd vann, og man bør like å spille med ball. Alle tar imot nybegynnere. Det er ikke nødvendig med forkunnskaper hverken innen padling eller ballspill, man får opplæring i alt som trengs. Om vinteren trener de fleste klubbene inndørs i basseng, i vamt vann og trygge omgivelser. Vi er spesielt interesserte i ungdommer i 14-18 års alderen, som har lyst å begynne med polo og kunne tenke seg å satse mot landslaget om noen år, svarer Boros, som forteller at Norge ikke har et landslag for øyeblikket, men at det forhåpentligvis kommer et norsk U21-lag i løpet av de neste ett til to årene.

Direkte for første gang på norsk TV

I Norge er det i dag 5-10 mer eller mindre aktive klubber, og noen nysgjerrige, men de mest aktive er i Bergen, Bodø, Larvik, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Det arrangeres NM hvert år, samt flere turneringer per år. Kajakkpolo er ikke en OL-gren, men det arrangeres verdensmesterskap annethvert år, sist i Syracuse i Italia i 2016 med 24 herrelandslag og 20 damelandslag, samt et eget U21 event. Årets VM blir i Canada i sommer.

Nå skal finalen i kajakkpolo sendes direkte på NRK under NM-veka 19. august. Det er aller første gang kajakkpolo sendes direkte på TV i Norge.

- Det har blitt vist korte klipp fra turneringer før, men det har ikke vært direktesendte kamper tidligere, såvidt jeg vet. Internasjonalt har det vært sendt en del live-streaming over nettet fra internasjonale eventer. Med tanke på banestørrelse og hvordan spillet foregår, er sporten egentlig ganske TV-vennlig etter min mening, sier Boros. 

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund