Foto: Mia Sofie Nygård
Foto: Mia Sofie Nygård

Sandbryting er en idrettsgren under NM-veka i Stavanger. Men ikke alle har hørt om denne grenen før. 

Norges Bryteforbund ble etablert allerede i 1913, og dekker i dag grenene gresk-, romersk- og fristilbryting, sumo, sandbryting og håndbak. Sandbryting ble tatt opp i det internasjonale bryteforbundet i 2004, og da fikk de ulike tradisjonelle brytestiler praktisert på sand et felles regelverk.

- Bryting som gren startet faktisk ute i sand, og under de aller første olympiske leker foregikk brytingen i sand. Deretter ble idretten modernisert og brytingen flyttet inn i innendørslokaler på matter, forteller John Harald Foss Fjeldbu i Norges Bryteforbund.

Bryter til musikk

Fjeldbu forteller at sandbryting appellerer til folk på en spesiell måte.

- Man får bryte utendørs i sol på sommeren. Det brytes til musikk, for eksempel sommer-hits fra radioen. Stranden lager rett og slett god stemning.

For å vinne i sandbryting må utøveren oppnå tre poeng eller flest poeng innen tre minutter, og poengene oppnås ved å få motstanderen i bakken med annet enn hender og føtter, eller presse motstanderen ut av sirkelen.

Sandbryting foregår i en sirkel på 7 meter, selvsagt bestående av sand. Det generelle regelverket er at utøveren er iført badeshorts. Kvinner møter i tettsittende shorts og sportstopp. 

Håper på publikumssuksess

Det første offisielle norgesmesterskapet ble avholdt i Fredrikstad i 2012, og nå blir NM i sandbryting arrangert hver sommer - denne gang i Stavanger under NM-veka.

- Vi håper at deltakelse i NM-veka kan hjelpe oss å bli sett, slik at vi kan rekruttere både nye utøvere og publikum. Vi håper på sol og fint vær, mye folk og god stemning, sier Fjeldbu. Han tror også at idretten vil appellere til NM-vekas publikum:

- Det er korte og eksplosive kamper, enkle regler, det er sol, sommer, strand og kampsport. Sanden rekrutterer folk.

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund