Undervannsfoto (Foto: Ingrid T. Ølberg)
Undervannsfoto (Foto: Ingrid T. Ølberg)

Undervannsfoto er en av grenene som arrangeres under NM-veka. Ved Tungenes Fyr på Randaberg skal undervannsfotografene boltre seg i en verden under vann, og kjempe om å bli Norges beste.

- Undervannsfoto handler om å fange øyeblikket under et dykk. Man kan bruke fotoutstyr som koster alt fra noen hundrelapper, opp til flere titusen. Mange dykkere har med seg et fotoapparat for å dokumentere det de ser, men for de som deltar i NM er det en del høyere ambisjoner, forteller Torkel Rønningen i Norges Dykkeforbund.

Rønningen tror at mange synes dette er en litt uvanlig idrett, men påpeker at de som deltar trener veldig mye på å ta de beste bildene.

- Samtidig er det vesentlig å ha god oppdriftskontroll. Det vil si at man må plassere og justere seg riktig i vannet, forteller Rønningen.

Når bildene er tatt, leveres de inn og dømmes av en jury. Dommerne skal bedømme hele porteføljen fra konkurransen, som til norgesmesterskapet 2018 under NM-veka skal bestå av til sammen seks bilder, altså tre bilder i hver av de to klassene - makro og vidvinkel.

- Dommerne er både gode fotografer og har greie på livet i havet. Når de bedømmer bildene, ser de på teknisk utførelse, originalitet og på det «kunstneriske». At det er god stemning i bildet kommer også godt med, forteller Rønningen.

Første runde i norgesmesterskapet er allerede gjennomført, og der var det, ifølge Norges Dykkeforbunds hjemmesider, Erling Svensen som hadde best portefølje. 

- Trenger ikke store, dyre kamera

Dersom man selv kunne tenke seg å ta bilder under vann, må man først lære seg å dykke på en trygg og forsvarlig måte, forteller Rønningen:

- Først må man ta dykkekurs. I en dykkeklubb finner man andre fotointeresserte og lærer av hverandre. Man kan også bli bedre gjennom å gå på kurs. NDF tilbyr kurs med gode lærere som hjelper deg å ta steget videre.

Nåværende norgesmester Bjørnar Nygård råder nybegynnere til å begynne i det små.

- Man trenger ikke store og dyre kamera for å ta bilder under vann, man kan ta gode bilder med kompaktkamera også. En blits eller to kommer godt med, da dette hjelper deg å lyse opp og fryse bevegelsene på motivet som du prøver å ta bilde av. Har man ikke blits, kan en god og kraftig lykt være et alternativ. Det er også viktig å ta det med ro og ikke ha det travelt med å komme seg over størst mulig område, da går man alltid glipp av noe, og man kan alltids komme tilbake senere. Dykk gjerne med andre som og driver med foto, og dra på fotosamlinger. Her treffer man andre som driver med det samme og man kan lære av hverandre. Man er ikke garantert gode og perfekte bilder med én gang, man må lære seg og bruke kameraet undervann, og dette gjør man ved å dykke mye med det. Sist men ikke minsthusk å kose deg med fotograferingen.

Vise frem havet

Nygård ble selv norgesmester i undervannsfoto under norgesmesterskapet i Stavanger i 2017, og skal også delta i årets mesterskap og fotografere ved Tungenes Fyr i Randaberg. Han har dykket siden 2004, og ble etter kort tid interessert i undervannsfotografering da han ønsket å vise venner og familie den verdenen han opplevde i havet. Nygård er bergenser, og forteller at han trives i sjøen i Stavangerområdet.

- Jeg syns vi var på noen fine plasser i fjor. Havområdene her har en flott fauna med masse stor tare og godt med liv, ikke så veldig ulikt det vi har hjemme i Bergenstraktene, så det føles nesten som hjemme, forteller han.

Den mest minneverdige opplevelsen måtte han likevel ut fra norsk kyst for å finne:

- Jeg var på en dykketur i Raja Ampat i Indonesia i 2016. På første dykkedag så skulle vi få dykke med en veldig flott fisk, hvalhai. Vi hoppet i havet og hadde ett par mindre hvalhaier rundt oss som vi behørlig fotograferer. Jeg konsentrerte meg om å ta bilde av en av disse når jeg får en følelse at det er noe bak meg. Jeg snur meg, og ser den største hvalhaien jeg noen sinne har sett, omtrent 5-6 meter lang, komme glidene rett mot meg og passere såpass nært at den er borti foten min. Den svømte rundt oss i en lengre periode og vi følte oss ganske små ved siden av den store fisken. Det var en fantastisk og uforglemmelig opplevelse å få være i vannet med disse flotte og majestetiske dyrene, forteller Nygård.

Hvalhai i Indonesia (Foto: Bjørnar Nygård)

Det er noe helt spesielt med å fotografere under vann og utforske i havet, mener den erfarne undervannsfotografen.

- Man kan dykke på den samme plassen gjennom hele året og likevel finne noe nytt og spennende å se og fotografere hver gang, da faunanen og livet i havet endrer seg i løpet av sesongen. Det føles fantastisk å fotografere ett motiv man har sett for seg i hodet, eller få et blinkskudd av noe man aldri har sett før, forteller Nygård.

 

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund