Droneracing (Foto: Simen Gvein)
Droneracing (Foto: Simen Gvein)

NM i droneracing arrangeres for aller første gang i år, og det blir en del av NM-veka! Som publikummer her får du se direktesendte bilder fra dronekameraene på LED-skjerm fra tribunen.

Droneracing er en sport hvor hjemmelagde, spesialbygde droner styres rundt en bane i høye hastigheter gjennom hindere og konstruksjoner. Dronene styres via et førstepersons perspektiv - altså at piloten bruker videobriller som viser direktesendt video fra dronen, og det oppleves som å sitte i "cockpiten". Reglene er enkle. Målet er å fullføre flest mulig runder med hindre på ett minutt og 30 sekunder, og du kan ikke bomme på et hinder - da må du ta det om igjen.

Mange trekker paralleller mellom droneracing og E-sport, altså konkurrering i diverse videospill. De to sportene kan ha mange likhetstrekk, mener klubbleder Henrik Sandaker Palm i Drammen FPV Racingklubb, som står som arrangør av droneracing under NM-veka. Han er ikke overrasket over at man trekker paralleller mellom disse.

- Droneracing er en høyteknologisk sport som kan oppleves som et slags virkelighetsnært dataspill, og mange trener også på simulatorer på PC mellom arrangementer. Mange oppdager droneracing på PC, og beveger seg "ut i virkeligheten" etterhvert. Vi håper selvsagt å rekruttere fra E-sport-miljøer.

Bilder fra dronene direkte på storskjerm

- Under NM har Norges Luftsportforbud leid til oss en syv kvadratmeter stor LED-skjerm hvor vi viser live-video fra dronene på banen, så publikum vil se nøyaktig det samme som piloten ser i videobrillene. Dette vil bli en stor del av publikumsopplevelsen, forteller Palm.

Publikum vil ha mye å glede seg til, skal vi tro arrangøren: 

- De som kommer og ser droneracing for første gang blir gjerne litt målløse. En racingdrone kan nå hastigheter på godt over 150 km/t, det bråker, og det ser litt uvirkelig ut å greie å styre dronen gjennom banen slik de beste pilotene gjør. Det er spesielt spennende for publikum i finalerundene, fordi alle piloter kommer til finalen, men finalerundene er sortert etter pilotenes poeng. De beste kommer rett til A-finalen, og de dårligste havner på bunn. Det er en spennende vri som kan endre helt på scoretavlen, og gir gode piloter en ekstra sjanse dersom de har gjort det dårlig tidligere, sier Palm.

Aller første NM I droneracing

I Norge kan det møte opp mellom 20 og 30 stk. på race i Oslo-området hvor miljøet er størst, men for store race kan det forventes flere påmeldte. Droneflyving har generelt en voksende interesse i Norge, tror Palm.

- Jeg vil tro at mange hundre nordmenn eier en racingdrone som de enten konkurrerer med eller bruker til å filme og legge ut videoer på YouTube.

Nå arrangeres altså det aller første norgesmesterskapet i sporten, og det har hele racingmiljøet æren for. Palm forteller at arrangørklubben Drammen FPV Racingklubb bare står bak en liten del av arbeidet før NM-veka - hele racingmiljøet har engasjert seg og bidratt stort, og Palm vil særlig peke på Oslobaserte Rotaro.

- Det er et helt hjelpekorps av frivillige piloter som muliggjør det aller første NM i droneracing, ikke bare en enkelt person eller klubb, sier han. 

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Viesturs Lacis
NTB Scanpix
Celine Stucky / World Curling Federation
Norges Hundekjørerforbund
Norges Motorsportforbund