Ser enorm økning i interessen rundt håndbak

Ser enorm økning i interessen rundt håndbak

17. juni 2023

De siste årene etter pandemien har engasjementet rundt håndbak skutt i været. Bare i juni ble det etablert seks nye klubber.

- Håndbak er en sport som er veldig underholdende, fordi det går veldig fort. Det kan også ta litt tid om utøverne er like sterke. Det er en kraftsport hvor den sterkeste skal vinne, sier styreleder i Sandefjord håndbak, Føbe Mari Andersen.

Hun er med som støttespiller under årets NM i håndbak, som avholdes i Stjørdalshallen.

Andersen sier nivået i Norge har blitt ekstremt høyt, og at flere av de over 100 påmeldte under årets mesterskap hevder seg bra i både VM og EM.

Tidligere har håndbaken hatt flere deltakere under norgesmesterskapet.

Men på landsbasis har håndbaken sikret seg opp mot 1500 medlemmer forteller Andersen.


Tøffe kamper

I Norge er det norgescup med fire arrangementer. Utenom disse, arrangerer klubbene private arrangement. For juniorene som har lite erfaring, blir tapene tunge å svelge.

- Vi ser at juniorene ofte blir veldig skuffet, men vi sier at de må være glade om de vinner en kamp. Da må de se på hva de lærte av turneringen, og ta med seg det hjem og fokusere på å bli bedre, mener Andersen.

I turneringene konkurrer man i vektklasser og aldersklasser. Man bryter håndbak til man enten er i finale, eller har tapt to kamper.

Oppsettet med hvem som møtes i de første rundene trekkes tilfeldig.

- Det er en maskin som trekker, så man kan ha litt flaks, sier styrelederen.

Men Andersen er klar på at det ikke er tilfeldig hvem som vinner.

- Det går bare sekunder for å se hvem som er best. Det er mye teknikk, og styrke selvfølgelig.

Mye restitusjon og god trening

Andersen forteller om ulik styrketrening for å tilpasse de ulike fasene av håndbaken, fra startposisjon til slutt. Noen øvelser er statiske for armene, kroppshevinger og klatring i tau.

- Men skal du bli god i håndbak må du bryte håndbak, sier hun, og fortsetter:

- Håndbaken tapper deg veldig for krefter og man blir fort sliten. Vi prøver å få til i hvert fall en håndbak-brytetrening i uka. Det er viktig å få utøverne til å hvile noen dager i uka, men det er vanskelig.

For å sikre rettferdig konkurranse i de ulike klassene, er det viktig at alle trener lovlig. Andersen opplever at det er dopingtester på flere arrangementer, og sier klubbene rundt i landet er nøye i opplæringen med juniorene.

Under NM-veka er det flere utøvere som blir kalt inn til dopingtest.

- Det er veldig bra at det er dopingkontroll til stede, det er jeg glad for. De kommer også rundt i klubbene og sjekker utenom turneringene, sier hun.