Omtaler idretten som sjakk for villmenn

Omtaler idretten som sjakk for villmenn

19. juni 2023

Styremedlem i Norges rugbyforbund Erik Baret mener utøverne i rullestolrugby lærer mye sportslig i idretten, men også i det hverdagslige.

Under NM-veka spiller tre lag rullestolrugby i Stjørdalshallen. Baret er speaker under kampene, og forteller om idretten som har rundt 50 medlemmer i Norge i dag.

- Det er en idrett for funksjonshemmede, primært bevegelseshemmede. Det er mye taktikk. Vi kaller det sjakk for villmenn, sier han.

Ute på banen spiller to lag med fire spillere mot hverandre. De trykker til, og kjører i hverandre med full kraft. Målet er å føre ballen over motstanderes mållinje.

Idretten krever mye taktikk, og spillerne har ulike roller.

- Alle stolene er spesiallaget til hver enkelt spiller. Det er to forskjellige typer stoler. Den ene er rund i fronten, og den andre har krok foran.

- Den med krok har en funksjon om å være mest mulig i veien og kjører sjelden med ballen. Den som ikke har krok skal bruke rå makt til å presse seg mellom spillere, og komme seg i mål.

Fellesskap gjennom idrett

Utøverne på lagene har ulike forutsetninger for bevegelse. Noen har full funksjon i overkroppen, og andre har mindre.

Derfor rangeres spillerne med poeng, fra 0,5 til 4. Ett lag kan ikke ha spillere på banen som samlet har mer enn åtte poeng totalt.

For utøverne som er nybegynnere, spiller de uten rangering de første tolv månedene.

- Noen er nyskadet og har kanskje har vært i en bilulykke, og skal lære seg å leve et nytt liv i en ny situasjon, sier styremedlemmet.

Baret erfarer flere positive opplevelser gjennom idretten.

- Gleden i å drive med rullestolrugby er at man blir del av et fellesskap, hvor det er mennesker i liknende situasjon. Det gjør at man kan utveksle erfaringer.

- Da kan de lære av hverandre. Både i hverdagslivet, men også i idretten, fortsetter han.

Baret sier utøverne som nylig er skadet lærer hvilke grenser man kan tøye, og hvordan man gjør det av de som har lengre erfaring som funksjonshemmet. 

Ønsker mer rekruttering

Da Baret ble medlem av forbundet i 2009, var det kun ti medlemmer på landsbasis. I dag teller de rundt 50.

De fleste lagene i Norge har én treningsøkt i uka. I tillegg kommer arrangementer i helgene, som turneringer og samlinger.

- Vi har treningstilbud i Oslo, Horten, Skien, Sandnes, Bergen og Trondheim. I Trondheim trenger vi sårt rekrutering, sier han.

I Europa spiller Norge på det tredje beste nivået.

Det håper Baret skal endre seg i framtiden.

- Vi har en lang vei å gå, og ønsker å rekruttere mye. Slik kan vi kan få flere spillere og mer utvalg til landslaget, slik at det kan bli sterkere.

Som nybegynner får man tilpasninger i spillet. Og får de som frykter skader, beroliger Baret, og forklarer at det sjeldent skjer.

- Det er ikke mye skader. Det kan være skader i fingrene. Noen kan kjøre over fingeren din, eller du kan gjøre det selv, forteller han er det vanligste.