Skatekonkurranse under NM-veka i Stavanger. Foto: Tonja Hjøllo

Skate

Skateboard er en livsstil og idrett som stiller store krav til balanse, spenst, utholdenhet, presisjon og kreativitet. For en skater er selve prosessen og hvordan tricks blir gjort like viktig som resultatet. Alle skatere har sin unike stil og uttrykket er en del av hvordan skatere bedømmes. 

Under NM-veka i Sarpsborg skal det kåres NM-vinnere i grenen street:

Street

Street er grenen hvor utøverne konkurrerer i et imitert gatebilde. Banen består av ulike elementer man kjenner igjen fra byen som trapper, gelendere, hopp og buer. Skaterne kjører “runs” på ca 60 sekunder hvor de gjør tricks over hele banen, og dømmes på bla kreativitet, allsidighet, utførelse, vanskelighetsgrad og stilsikkerhet. Tricksene i street er gjerne store hopp hvor man roterer både med kropp og brett, såkalte fliptricks, og tricks på rekkverk og kanter som kalles curb/ledge/railtricks. 

Andre grener som har deltatt i tidligere versjoner av NM-veka:

Bowl

I grenen bowl kjører skaterne i basseng med runde former. Bowlen kan bestå av flere deler og har gjerne en “shallow end” og en “deep end”, hvor skateren blir utfordret på forskjellige måter. I konkurransen kjører man ca 45 sekunder hvor de dømmes på bla kreativitet, allsidighet, utførelse, vanskelighetsgrad og stilsikkerhet. Tricksene i bowl er ofte airs hvor skateren flyr i luften og gjør forskjellige variasjoner av flips og grabs, og såkalte liptricks hvor man gjør tricks på bassengkanten, som grinds og slides.

Best trick

I grenen best trick vil skaterne konkurrere om å klare det ene beste trikset innenfor en gitt tid ut en trapp eller på et gelender. Teknisk vanskelighetsgrad, utførelse, kreativitet og stil vil skille de beste fra resten, i denne intense konkurranseformen.

Øvelser

Game of Skate
Park bowl
Street
Best trick