Padling

Maratonpadling kortbane foregår på en rundbane som er ca. 1000 meter lang. Denne runden kjøres tre ganger. Mellom hver runde må utøverne bære kajakken ca. 100 meter på land. Dette kalles «overbæring».

Konkurransen starter med heat, der de første i mål går direkte til finalen. De øvrige finaleplassene fordeles på de med best tid i heatene. Det er førstemann i mål i finalen som vinner.

I maratonpadling foregår konkurransene uten adskilte baner. Taktiske elementer rundt plassering i felt er derfor avgjørende. Utøverne må derfor være raske ut fra start, for å unngå å havne i det rotete vannet bak teten. Videre må de manøvrere den 5,2 meter lange kajakken til de beste posisjonene i feltet. Som i andre idretter er det fordel å utnytte dragsuget til den som drar, men i padling er det mest å hente på å ligge på bølgen til padleren foran. Videre må utøverne beherske elementene rundt overbæring, med å komme seg raskt og smidig inn og ut av båten, og løpe fort og avslappet over land med båt og åre i hånden. Mot slutten blir fart igjen avgjørende for å komme seg først i mål.

Øvelser

Flattvann maraton