(Foto: Dag Oliver)

Kajakkpolo handler om høy energi, teknikk, kjapp respons, presisjon og samarbeid.

Kajakkpolo er en fartsfull og spennende idrett, på lik linje med andre ballidretter. I tillegg demonstrerer mange utøvere imponerende tekniske ferdigheter i kajakken. Kampene er relativt korte og intense, og morsomme å se på, uansett om man har et favorittlag å heie på eller ikke.

Kajakkpolo er en av konkurransegrenene innen padling, og er en kombinasjon av ballspill og kajakkpadling - omtrent som å spille håndball i kajakk. Det spilles på en bane på 23 x 35 meter, med to mål to meter over vannet. Det er fem spillere på banen fra hvert lag. Spillerne bruker hendene til å ta imot og kaste ballen, men åra kan også brukes - med noen begrensninger. En kamp varer i to ganger ti minutter. Det brukes også spesielle kajakker med støtdempere foran og bak, og resten av utstyret er også tilpasset sporten for å unngå skader. Ballen er av samme type som ballen som brukes i vannpolo.

Kajakkpolo i Norge

I Norge er det i dag 5-10 mer eller mindre aktive klubber, og noen nysgjerrige, men de mest aktive er i Bergen, Bodø, Larvik, Oslo, Stavanger, Tromsø, Trondheim og faktisk Svalbard. Det arrangeres NM hvert år, samt flere turneringer per år. Kajakkpolo er ikke en OL-gren helt enda, men det arrangeres verdensmesterskap annethvert år, sist i Welland Canada 31.juli-5.august 2018, hvor det var samlet 10000 mennesker. I 2016 var det 24 herrelandslag og 20 damelandslag, samt et eget U21 event.

Internasjonalt har det vært sendt en del live-streaming over nettet fra internasjonale eventer. Med tanke på banestørrelse og hvordan spillet foregår, er sporten egentlig ganske TV-vennlig. I Norge ble første fulle kamp sendt på TV på NRK under finalen i NM-veka 2018 i Vågen i Stavanger.

Hvem kan begynne med kajakkpolo?

Alle! Men man bør ikke være redd vann, og man bør like å spille med ball. Alle tar imot nybegynnere. Det er ikke nødvendig med forkunnskaper hverken innen padling eller ballspill, man får opplæring i alt som trengs. Om vinteren trener de fleste klubbene innendørs i basseng, i varmt vann og trygge omgivelser. I Oslo er de spesielt interesserte i ungdommer i 14-18 års alderen, som har lyst å begynne med polo og kunne tenke seg å satse mot landslaget om noen år. Norge har ikke et landslag for øyeblikket, men det kommer forhåpentligvis et norsk U21-lag i løpet av de neste ett til to årene. I Stavanger er også målsetningen at en skal skape et juniorlag etterhvert. Først må en få opp interessen og kompetansen for laget som er nå, og det er derfor gode muligheter til å dra på kurs fremover.

Regler

Regelboken er på mange titalls sider og endel å sette seg inn i. Ved å følge linken under kan man lære mye og se illustrasjon av bane og merker samt se videoer fra spill. https://kayakpolounited.wordpress.com/2014/11/15/basic-rules-of-canoe-polo/

 I Stavanger har vi likevel noen veldig forenklede regler på norsk som vi viser nye spillere:

 1. Spillerutstyrskal være: polokajakk med støtdemper foran og bak, åre uten skarpe kanter, vest med beskyttelse også på sidene, spruttrekk og hjelm med gitter foran ansikt.
 2. Når kampen skal starte så skal begge lag stå oppstilt ved sin egen mållinje.
 3. Ved feil eller målscoring skal ballen holdes over hodetfør spillet starter opp igjen.
 4. En spiller er i besittelseav ballen dersom ballen er i umiddelbar rekkevidde av spilleren.
 5. Det er lov med pasningtil seg selv. Ballen må da kastes minst en meter i hvilken som helst retning for å kvalifisere som en pasning.
 6. Du kan bruke hender eller åre til å blokkere, sende pasning, skyte eller ta imot ballen.
 7. Det er lov å bruke egen kajakk til å skubbemotstanderen eller å bruke kajakken til å blokkeremotstanderen dersom dette er innenfor 3 meter av ballen eller innenfor «6-metersonen».
 8. Det er lov å dytte motstanderenmed egne hender på overarm eller på side underarm dersom motstander er i besittelse av ballen
 9. Ta i bruk innbyttere. En ny spiller kan ta over så snart en annen spiller har forlatt vannet.

Ikke lov:

 • Som hovedregel tillates ikke farlig spill.
 • Ikke bruk padleårer med metallkant eller annet utrygt utstyr.
 • Det er ikke å lov å padle med ballen i besittelse.
 • Er ikke lov å holde ballen i mer enn 5 sekunder.
 • Det er ikke lov å slå ballen med årensom en pasning eller som skudd mot mål.
 • Er ikke lov å bruke kajakken som en torpedofor å kollidere i motstander. Dette skaper en farlig situasjon.
 • Kajakken skal ikke komme i kontakt med motstanders kropp (eksl. armer) eller spruttrekket.
 • Det er ulovlig blokkering å enten holde eller lene seg på motstanders kajakk.
 • Hvis en motstander har ballen innen armrekkevidde så er det ikke lov å bruke åren til å ta ballen.
 • Det er ikke lov å dytte en motstander når han/hun ikkehar ballen. Heller ikke hvis motstanderen kan risikere å treffe annen kajakk.

 

Straffer

Det kan gis både frikast og straffekast. Frikast kan ikke kastes direkte i mål. Straffekast kastes mot mål. Frikast gjelder blant annet dersom ball går ut av bane. I offisielt spill kan det deles ut grønt, gult og rødt kort. Grønt gjelder hovedsakelig dersom feil enten er gjort med vilje ELLER det er en farlig feil. Gult kort gjelder dersom det både er farlig feil OG gjort med vilje. En spiller kan utvises umiddelbart hvis det begås en alvorlig feil eller det er usportslig oppførsel.

Finn ut mer på padling.no

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Dag Oliver