(Foto: Dag Oliver)

Hva er judo?

I judo er ferdighet, teknikk, timing og smidighet det viktigste fremfor rå styrke. Det viktigste prinsippet i judo er utnyttelse av motstanderens styrke og fart. Målet er å utnytte motstanderens styrke til egen fordel, gjennom å ta kontrollen og få ham ut av balanse.

Judo er best kjent for sine kast, men inneholder mye mer enn det. I en judokamp brukes både kast og holdegrep der motstanderen holdes nede på bakken. Utøvere over 15 år kan også bruke armlås og halslås.

Judoutøvere bærer belter med forskjellig farge som viser hvilken grad de har. Etter hvert som man lærer nye teknikker går man opp til graderinger som er en praktisk eksamen der utøverne viser frem sine teknikker. Beltefargen gjenspeiler hvor mange teknikker en utøver kan og hvor godt teknikkene utøves.

Gangen i en judokamp

 1. Ved kampstart står dommeren på matten.
  Utøverne kommer inn på matten fra hver sin side og stanser ved sin markering (en avstand på ca. 4 meter til motstander). Så utføres en stående hilsen, og de går frem et skritt for å markere at de er klare til kamp.
 2. Dommeren kan så starte kampen ved å si «HAJIME».
 3. Kampen skal utkjempes på kampområdet. En teknikk må starte mens minst en av utøverne er i kontakt med kampområdet for å godkjennes.
 4. Kampen avbrytes midlertidig ved at dommeren sier «MATE». Dette skjer for eksempel når utøverne befinner seg i en fastlåst situasjon hvor ingenting skjer. Utøverne skal da tilbake til startposisjon.
 5. Når kampen er over sier dommeren SOROMADE. Utøverne går til startposisjon og dommeren annonserer hvem som har vunnet.

Scoringer
Fire handlinger kan gi scoring:

 • En utøver kaster motstanderen kontrollert på ryggen eller tilnærmet på ryggen
 • En utøver holder motstanderen i godkjent holdegrep i minimum 10 sekunder
 • Motstanderen utfører en straffbar handling
 • Motstanderen gir opp

Det skal konkurreres både i individuelle klasser og lag under NM-veka 2019.

Finn ut mer på judo.no

Om NM-veka

Arrangementet er et samarbeid mellom NRK og Norges idrettsforbund med Norsk Tipping som hovedsponsor.

Kontakt oss

Prosjektleder, NIF
Ingrid Haukvik-Jensen, Prosjektleder NM-veka
ihj@idrettsforbundet.no
Telefon: + 47 480 64 335

Kommunikasjonsansvarlig
Sofie Torlei Olsen, Kommunikasjonsrådgiver 
sof@idrettsforbundet.no
Telefon: +47 975 37 358

Fotografer

Forsidebilder: 
Dag Oliver