Motorsykkelsport

Motorsykkelsporten i Norge er organisert som eget avdelingsforbund i Norges Motorsportforbund. Seksjonen forvalter og drifter interessene for ni grener og er forbundets største seksjon.

De ni grenene er: Motocross, enduro, trial, roadracing/supermoto, track racing, dragbike, hillclimb, quad.

Følgende grener deltar på NM-veka i Sarpsborg: 

Roadracing innebærer at man kjører motorsykler på lukkede asfaltbaner. Sporten kjennetegnes av høye hastigheter, krappe svinger og tette dueller mellom førerne. Konkurransene startes med felles start, og deltagerne står etter hverandre i den rekkefølge som tidskvalifiseringene har angitt. Føreren med den raskeste rundetiden står først i startfeltet, også kalt pole position. Føreren med den nest raskeste rundetiden står som nr. 2, osv. Løpet går over et bestemt antall runder og første deltager i mål vinner.

Superenduro er en hybrid motorsykkelkonkurranse. Dette er en blanding av supercross og enduroracing som kjøres over hindringer på en bane som kan ligne en testbane. Det kan være både naturlige og unaturlige hinder i banetraseen.

Superenduro kjøres etter speed-prinsippet med felles grindstart og korte heat etter utslagsmetoden, hvorav de 15 beste til slutt møtes i en finale. Denne formen for enduro er veldig publikumsvennlig, da det er mulig å følge førerne fra start til mål, siden det lagt opp til at hele banen skal kunne ses fra ett sted.

Trial er motorsportens svar på akrobatikk der målet er å ikke sette foten ned i bakken mens man kjører gjennom seksjoner i naturen som steiner, fossefall, fjellkanter og andre hindringer. Balanse, teknikk og en god dose mot er egenskaper man må besitte for å bedrive denne sporten.

Grener som har deltatt på tidligere versjoner av NM-veka:

Speedcross er en spesiell utgave av motocross med fokus på fart og kortere bane. Heatene kjøres i fem runder, noe som gjør starten er viktig. I vanlig motocross er et heat nærmere 30 minutter mens for speedcross blir heatet bare 7-10 minutter, noe som gjør speedcross mer publikumsvennlig og spennende!

En crossbane er vanligvis mellom 1500 – 2000 meter lang og inneholder hopp, doseringer og ulike utfordringer. Konkurransen kjøres over to heat som varer i 30 minutter pluss to runder. Det blir delt ut poeng til de 20 første førerne, og det er total poengsum fra de to heatene som avgjør hvem som blir Norgesmester.

Motocross er en motorsport som kjøres med en crossykkel på egne baner med jord, sand eller lignende som underlag. Idrettene motocross (MX) og quadcross er nesten identiske. Den største forskjellen er at quad kjører med fire hjul, og MX kjører med to hjul. 

Motocross og quadcross er en svært fysisk krevende utholdenhetsidrett, som krever god utholdenhet og styrke av utøveren.

Øvelser

Superenduro
Roadracing
X-trial
Quadcross
Speedcross