Motorsykkelsport

Motorsykkelsporten i Norge er organisert som eget avdelingsforbund i Norges Motorsportforbund. Seksjonen forvalter og drifter interessene for ni grener og er forbundets største seksjon.

De ni grenene er: Motocross, enduro, trial, roadracing/supermoto, track racing, dragbike, hillclimb, quad.

Superenduro er en hybrid motorsykkelkonkurranse. Dette er en blanding av supercross og enduroracing som kjøres over hindringer på en bane som kan ligne en testbane. Det kan være både naturlige og unaturlige hinder i banetraseen.

Superenduro kjøres etter speed-prinsippet med felles grindstart og korte heat etter utslagsmetoden, hvorav de 15 beste til slutt møtes i en finale. Denne formen for enduro er veldig publikumsvennlig, da det er mulig å følge førerne fra start til mål, siden det lagt opp til at hele banen skal kunne ses fra ett sted.

Speedcross er en spesiell utgave av motocross med fokus på fart og kortere bane. Heatene kjøres i fem runder, noe som gjør starten er viktig. I vanlig motocross er et heat nærmere 30 minutter mens for speedcross blir heatet bare 7-10 minutter, noe som gjør speedcross mer publikumsvennlig og spennende!

En crossbane er vanligvis mellom 1500–2000 meter lang og inneholder hopp, doseringer og ulike utfordringer. Konkurransen kjøres over to heat som varer i 30 minutter pluss to runder. Det blir delt ut poeng til de 20 første førerne, og det er total poengsum fra de to heatene som avgjør hvem som blir Norgesmester.

Quadcross
Motocross er en motorsport som kjøres med en crossykkel på egne baner med jord, sand eller lignende som underlag. Idrettene motocross (MX) og quadcross er nesten identiske. Den største forskjellen er at quad kjører med fire hjul, og MX kjører med to hjul.

Motocross og quadcross er en svært fysisk krevende utholdenhetsidrett, som krever god utholdenhet og styrke av utøveren.

Speedway er motorsykkelsportens sprintetappe. Fire førere stiller til start i hvert heat som går over fire runder på en ca. 300 meter oval bane.

I et stevne er det totalt 16 førere og to reserver, noe som gir totalt 20 heat + finaler. Et heat varer i ca. ett minutt med en topphastighet på 100-120 km/t. Syklene har en 500cc motor som går på metanol og gir fra 75 hk og oppover. Bremser er ikke tillatt på syklene. Akselerasjonen er 0-100 på ca. 2,3 sekunder for de beste.

Underlaget det kjøres på er grus og derfor kjøres det i den karakteristiske broadside-sladden i svingene på full motor.

Øvelser

Speedway
Superenduro
Roadracing
X-trial
Quadcross
Speedcross