Sportsfly i aksjon under NM-veka i Stavanger 2019. Foto: Rune Helliesen

Luftsport

Norges Luftsportsforbund organiserer følgende idretter under fellesbetegnelsen luftsport; fallskjermhopping, hanggliding, paragliding, speedgliding, seilflyging, motorflyging, mikroflyging, modellflyging og flyging med varmluftballonger.

Under NM-veka på Hamar/Stange skal det kåres Norgesmester i sportsfly og modellfly linekontroll.

Modellfly linekontroll

Modellfly linekontroll en idrett hvor motordrevne modellfly styres med line. Klassen er den nest eldste internasjonale modellflyklassen i verden, og det konkurreres i EM og VM annethvert år. Modellene skal fly et sett akrobatiske øvelser som bedømmes med stilpoeng. Piloten styrer sitt modellfly i en sirkel ved hjelp av et enkelt system med to liner. Det blir samtidig med NM arrangert norsk klassemesterskap i fartsklassen Weatherman Speed hvor det er om å gjøre å fly 10 runder på kortest mulig tid.

Sportsfly

I Sportsflyging konkurrerer erfarne piloter i forskjellige klasser der både presisjon, navigasjonsferdigheter og merkelandinger bedømmes. Dommere på bakken følger med på hvor nærme merket flyene lander.

Sportsflyging het tidligere mikroflyging, og var til å begynne med slik flyging pionerene praktiserte det i flygingens barndom. Det var selve flyturen over landskapet, nytelsen av den ubetalelige utsikten og opplevelsen av frihet som var målet for en mikroflyger. Siden den spede begynnelsen på 1980 tallet har sportsflyene utviklet seg fra svært enkle konstruksjoner til et stort spekter av ulike typer luftfartøy. Norge har piloter i verdenstoppen, som deltar i EM og VM. I Norge er det Luftsportforbundet som utdanner og sertifiserer piloter, og noen piloter bygger også sine egne fly!

 

Øvelser

Sportsfly
Modellfly linekontroll