Sportsfly i aksjon under NM-veka i Stavanger 2019. Foto: Rune Helliesen

Luftsport

Norges Luftsportsforbund organiserer følgende idretter under fellesbetegnelsen luftsport; fallskjermhopping, hanggliding, paragliding, speedgliding, seilflyging, motorflyging, mikroflyging, modellflyging og flyging med varmluftballonger.

Følgende idretter deltar på NM-veka Sarpsborg:

Sportsfly
I sportsflyging konkurrerer erfarne piloter i forskjellige klasser der både presisjon, navigasjonsferdigheter og merkelandinger bedømmes. Dommere på bakken følger med på hvor nærme merket flyene lander.

Sportsflyging het tidligere mikroflyging, og var til å begynne med slik flyging pionerene praktiserte det i flygingens barndom. Det var selve flyturen over landskapet, nytelsen av den ubetalelige utsikten og opplevelsen av frihet som var målet for en mikroflyger. Siden den spede begynnelsen på 1980 tallet har sportsflyene utviklet seg fra svært enkle konstruksjoner til et stort spekter av ulike typer luftfartøy. Norge har piloter i verdenstoppen, som deltar i EM og VM. I Norge er det Luftsportforbundet som utdanner og sertifiserer piloter, og noen piloter bygger også sine egne fly!

Ballongflyging
All luftfart og luftsport startet med ballongflyging i 1909. Konkurranse i denne aktiviteten er stor ellers i verden, men Norge har aldri hatt noen konkurranse tidligere. Men i 2021 skal Norges første NM i ballongflyging arrangeres. Konkurransen går ut på avgang fra et fast punkt, hvor man skal fly til flere poster og ha landing på et gitt område. Treff av poster er avgjørende for om du vinner eller ikke.

IMAC modellfly akrobatikk 
IMAC er en forkortelse for International Miniature Aerobatic Club, og kommer opprinnelig fra USA. De fjernstyrte flyene man bruker er kopier av fullskala akromodeller, slik at de ser ut som og flyr som sine forbilder. Modellene er store, med mellom 2 og 3,5 meter i vingespenn, og kan veie opptil 30-40 kilo. Pilotene flyr spektakulære akrobatiske øvelser med høy presisjon i både kjente og såkalt ukjente program, der piloten må mestre programmet på første forsøk. Flygingen bedømmes av dommere som gir stilpoeng på hver øvelse. Velkommen på Modellbanen på Rønneld gård under NM-veka for å oppleve disse flotte modellene på nært hold!

Øvelser

Ballongflyging
Sportsfly
IMAC modellfly akrobatikk