Sportsfly i aksjon under NM-veka i Stavanger 2019. Foto: Rune Helliesen

Luftsport

Norges Luftsportsforbund organiserer følgende idretter under fellesbetegnelsen luftsport; fallskjermhopping, hanggliding, paragliding, speedgliding, seilflyging, motorflyging, mikroflyging, modellflyging og flyging med varmluftballonger.

Modellfly linekontroll
Modellfly linekontroll en idrett hvor motordrevne modellfly styres med line. Klassen er den nest eldste internasjonale modellflyklassen i verden, og det konkurreres i EM og VM annethvert år. Modellene skal fly et sett akrobatiske øvelser som bedømmes med stilpoeng. Piloten styrer sitt modellfly i en sirkel ved hjelp av et enkelt system med to liner. Det blir samtidig med NM arrangert norsk klassemesterskap i fartsklassen Weatherman Speed hvor det er om å gjøre å fly 10 runder på kortest mulig tid.

Sportsfly
I sportsflyging konkurrerer erfarne piloter i forskjellige klasser der både presisjon, navigasjonsferdigheter og merkelandinger bedømmes. Dommere på bakken følger med på hvor nærme merket flyene lander.

Sportsflyging het tidligere mikroflyging, og var til å begynne med slik flyging pionerene praktiserte det i flygingens barndom. Det var selve flyturen over landskapet, nytelsen av den ubetalelige utsikten og opplevelsen av frihet som var målet for en mikroflyger. Siden den spede begynnelsen på 1980 tallet har sportsflyene utviklet seg fra svært enkle konstruksjoner til et stort spekter av ulike typer luftfartøy. Norge har piloter i verdenstoppen, som deltar i EM og VM. I Norge er det Luftsportforbundet som utdanner og sertifiserer piloter, og noen piloter bygger også sine egne fly!

Ballongflyging
All luftfart og luftsport startet med ballongflyging i 1909. Konkurranse i denne aktiviteten er stor ellers i verden, men Norge har aldri hatt noen konkurranse tidligere. Men i 2021 skal Norges første NM i ballongflyging arrangeres. Konkurransen går ut på avgang fra et fast punkt, hvor man skal fly til flere poster og ha landing på et gitt område. Treff av poster er avgjørende for om du vinner eller ikke.

Øvelser

Ballongflyging
Sportsfly
Modellfly linekontroll