Klatring

Klatring er en av de raskest voksende idrettene i Norge og det dukker stadig opp nye klatresentre over hele landet. Under NM-Veka i Bergen skal det konkurreres i buldring.

Buldring har røtter tilbake til 1950-tallet, og det ble i starten sett på som en treningsform for å bli flinkere til å klatre i fjellet ved at man klatret mindre utfordringer uten sikring på store steiner (boulders). I løpet av de siste 10 årene har interessen for buldring økt enormt, og det er mange som har sin første introduksjon til klatresporten i buldreveggen.

Konkurranseformat

Buldrekonkurransen foregår på innendørs buldrevegger i lav høyde med tjukkas under. På buldreveggene er det skrudd opp forskjellige utfordringer/problemer som tester utøvernes teknikk, fysikk, koordinasjon og balanse. Evnen til å finne frem til den riktige løsningen på problemet så raskt som mulig er avgjørende for hvem som vinner konkurransen. Utøverne må tenke kreativt og være mentalt forberedt på å prøve ulike metoder underveis for å komme til topps.

Kvalifiseringen foregår på 8 ulike problemer og hver utøver har 5 forsøk på hvert problem. Problemene er markert med start, sone og topp, og utøverne bedømmes etter hvor mange forsøk de bruker for å nå enten sone- eller topptaket. Under kvalifiseringen buldrer alle samtidig og det er mulig å se på hvordan problemene løses på ulike måter.

I finalen er det de 6 beste fra kvalifiseringen som skal konkurrere på 4 ulike problemer. Finalen starter med en visning hvor utøverne får se på hvert enkelt problem i 2 minutter for å prøve å tenke seg til den beste løsningen på problemet. Etter visningen går alle finalistene inn i et isolatområde og så blir de hentet inn en og en for å prøve å komme til topps på de ulike problemene. De har da 4 minutter på seg på hvert problem og bedømmes etter hvor mange forsøk de bruker på å nå enten sone- eller topptaket. Etter at de 4 minuttene er gått går utøveren tilbake til isolatområdet og venter på tur for neste problem helt til alle finalistene har klatret alle de 4 finaleproblemene. Det er utøveren med flest topper på færrest forsøk som vinner finalen, om det er flere utøvere som har likt antall topper skilles de på antall soner og forsøk på sone.

Klasser

Det er 8 ulike klasser (Ungdom BC, Ungdom A, Junior, Senior) og det konkurreres i dame og herreklasse.

Rutesetting

I uken før NM arbeider et team av profesjonelle rutesettere med å lage problemene som skal buldres på i kvalifiseringen og finalene. Disse problemene skal teste utøvernes styrker og svakheter og rutesetterne legger ned mye arbeid i å teste og justere på problemene slik at nivået blir riktig. Mye i en buldrekonkurranse avhenger av at rutesetterne gjør en god jobb og treffer riktig – om de skrur for lette problemer så topper alle og om nivået er for vanskelig er det ingen som kommer til topps.