Dans

Breaking er en gatedans som ble skapt i Bronx, New York. Breaking har i hovedsak utspring fra afro-amerikanske, karibiske og latinamerikanske bevegelsestradisjoner og er ett av fire elementer i hiphop-kulturen som i dag er verdens største subkultur. I konkurranser møtes man til en slags duell, hvor man enten opptrer som soloutøver, med en partner eller med et crew. Musikken styres av en DJ og breakeren får vite hvilken sang det skal danses til på stedet, og må derfor improvisere ut ifra musikken. Dommere avgjør hvem som vinner, men siden breaking i stor grad handler om kreativitet og personlighet, blir dømming noe subjektivt, som igjen kan være utfordrende.

Hiphop er en subkultur, en livsstil og en kunstform som rommer flere elementer av musikk, dans, street art, klær etc. Hiphop har sitt opphav fra afrikansk, karibisk og latinamerikansk kultur. Hiphop-dans hadde sin startfase på nattklubbene i New York på midten av 80-tallet. B-boying/b-girling (breaking) og funk-styling fantes allerede og var mainstream kjent mye grunnet medieeksponeringen.

Live resultater av dømming i breaking og HipHop finner du her.

 

 

Disse danse-grenene har tidligere vært med på NM-veka: 

Sportsdans, også referert til som selskapsdans og ballroom, består av ti danser som er fordelt i grenene standarddanser og latinamerikanske danser. Standarddansene i sportsdans er engelsk vals, tango, wienervals, slowfox og quickstep. De latinamerikanske dansene i sportsdans er samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble og jive.


Disco og Freestyle 

Øvelser

HipHop
Breaking