Dans

Følgende dansegrener er med på NM-veka i Sarpsborg: 

Freestyle er dansens sprintøvelse. På toppnivå krever grenen enorm spenst, hurtighet og bevegelighet. Disse helt spesifikke ferdighetene, blandet med koreografisk frihet og dansens estetikk, gir en eksplosiv opplevelse for publikum. På det laveste ferdighetsnivået kreves det derimot ikke annet en mye danseglede og minimal kunnskap om grenens finesser. Nettopp dette spennet er årsaken til grenens store suksess.

Slowdance har sitt utspring i freestyle, og danserens frihet til improvisasjon er stor. Det er en miks av rytmisk gymnastikk, scenisk dans og freestyle som kjennetegner grenen i dag.

Breaking er en gatedans som ble skapt i Bronx, New York. Breaking har i hovedsak utspring fra afro-amerikanske, karibiske og latinamerikanske bevegelsestradisjoner og er ett av fire elementer i hiphop-kulturen som i dag er verdens største subkultur. I konkurranser møtes man til en slags duell, hvor man enten opptrer som soloutøver, med en partner eller med et crew. Musikken styres av en DJ og breakeren får vite hvilken sang det skal danses til på stedet, og må derfor improvisere ut ifra musikken. Dommere avgjør hvem som vinner, men siden breaking i stor grad handler om kreativitet og personlighet, blir dømming noe subjektivt, som igjen kan være utfordrende.

Hiphop er en subkultur, en livsstil og en kunstform som rommer flere elementer av musikk, dans, street art, klær etc. Hiphop har sitt opphav fra afrikansk, karibisk og latinamerikansk kultur. Hiphop-dans hadde sin startfase på nattklubbene i New York på midten av 80-tallet. B-boying/b-girling (breaking) og funk-styling fantes allerede og var mainstream kjent mye grunnet medieeksponeringen.

Andre dansegrener som har deltatt på NM-veka tidligere:

Sportsdans, også referert til som selskapsdans og ballroom, består av ti danser som er fordelt i grenene standarddanser og latinamerikanske danser. Standarddansene er engelsk vals, tango, wienervals, slowfox og quickstep. De latinamerikanske dansene er samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble og jive. Hver enkelt stil har sin egenart, takt, rytme og tekniske krav.

Swingdans, eller swing, er en fellesbenevnelse for flere typer pardanser som utviklet seg fra jazzens swingende musikk på 1920-tallet. Sett i et historisk perspektiv ble ikke navnet swing brukt som beskrivelse av dans, men av musikksjangeren som inspirerte til pardansene som oppsto. I dag tenker vi imidlertid ofte på swingdans, når swing nevnes. Swingdans er en improvisasjonsdans som danses både som sosial dans og som konkurransedans.

 

 

Øvelser

Slow
Swing
Hiphop
Breaking
Sportsdans
Freestyle
Battle hiphop
Battle breakdance