Dans

Sportsdans, også referert til som selskapsdans og ballroom, består av ti danser som er fordelt i grenene standarddanser og latinamerikanske danser. Standarddansene er engelsk vals, tango, wienervals, slowfox og quickstep. De latinamerikanske dansene er samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble og jive. Hver enkelt stil har sin egenart, takt, rytme og tekniske krav.

Swingdans, eller swing, er en fellesbenevnelse for flere typer pardanser som utviklet seg fra jazzens swingende musikk på 1920-tallet. Sett i et historisk perspektiv ble ikke navnet swing brukt som beskrivelse av dans, men av musikksjangeren som inspirerte til pardansene som oppsto. I dag tenker vi imidlertid ofte på swingdans, når swing nevnes. Swingdans er en improvisasjonsdans som danses både som sosial dans og som konkurransedans.

Breaking er en gatedans som ble skapt i Bronx, New York. Breaking har i hovedsak utspring fra afro-amerikanske, karibiske og latinamerikanske bevegelsestradisjoner og er ett av fire elementer i hiphop-kulturen som i dag er verdens største subkultur. I konkurranser møtes man til en slags duell, hvor man enten opptrer som soloutøver, med en partner eller med et crew. Musikken styres av en DJ og breakeren får vite hvilken sang det skal danses til på stedet, og må derfor improvisere ut ifra musikken. Dommere avgjør hvem som vinner, men siden breaking i stor grad handler om kreativitet og personlighet, blir dømming noe subjektivt, som igjen kan være utfordrende.

Hiphop er en subkultur, en livsstil og en kunstform som rommer flere elementer av musikk, dans, streetart, klær etc. Hiphop har sitt opphav fra afrikansk, karibisk og latinamerikansk kultur. Hiphop-dans hadde sin startfase på nattklubbene i New York på midten av 80-tallet. B-boying/b-girling (breaking) og funk-styling fantes allerede og var mainstream kjent mye grunnet medieeksponeringen.

Øvelser

Latin
Battle hiphop
Battle breakdance