Foto: Vårin Utne

Bryting

Norges Bryteforbund organiserer fire ulike brytegrener.

Fristil
I fristilbryting bryter man en mot en. En bryter har blå drakt og en har rød. Brytingen går ut på å presse motstander ut av balanse og ut av bryteringen som har en diameter på sju meter, eller kaste motstanderen i matta. Kampen fortsetter da i liggende posisjon på matta.

Vinneren av en kamp kåres ved at en bryter har samlet opp ti poeng mer enn motstanderen, eller presser motstanderens skuldre i brytematta (fallseier). Kampene varer i to omganger på tre minutter – en intens og spenningsfylt konkurranse å se på!

Håndbak
Håndbak går ut på å tvinge motstanders hånd i motsatt pute. Kampene avgjøres vanligvis i løpet av sekunder, og en vinner må kåres. Bordet er 36 tommer x 26 tommer. Dommeren starter utøverne i nøytral posisjon, og dersom festet glipper underveis, festes hendene sammen med remmer og utøverne må starte på nytt.

Sandbryting
I sandbryting brytes det i en sju meter stor ring i et sandbasseng. Førstemann til tre poeng vinner. Du får poeng ved å få motstander ut av ringen, dette gir ett poeng. Kast og nedrivning av motstander i sanda gir også ett poeng, og tre poeng hvis motstanderen lander på rygg. Kampene varer i tre minutter, så dette er en intens og spennende idrett!

Sumobryting 
Sumobryting er en bryteform som originalt kommer fra Japan og er mange hundre år gammel.

I Norge har sumo blitt praktisert siden 90-tallet. Sporten går ut på å dytte motstanderen ut av ringen, eller få motstanderen i bakken. Klarer man dette, får man 1 poeng og blir seierherre.

De norske reglene for sumokamper følger reglene fastsatt av International Sumo Federation (ISF). Bryteren skal bryte med belte/lendeklede (mawashi). Det er anledning til å ha undertøy, brytedrakt og/eller shorts under mawashien.

På alle nasjonale stevner og mesterskap kan det arrangeres lagkamper for seniorbrytere. Lag består av tre brytere uten hensyn til vekt. Det er vanlig å konkurrere i «åpen klasse» i tillegg til andre klasser. Her har brytere av ulik vekt mulighet for å møtes. Det er ofte store forskjeller i størrelse, men her er det ikke unormalt at de mindre bryterne går seirende ut. Med andre ord: Det er ikke nødvendigvis størrelsen det kommer an på.

Siden 2011 er det blitt arrangert NM i sumobryting hvert år, og de beste fra NM drar videre på europacuper, EM, VM og øvrige turneringer verden over.

Øvelser

Sumobryting
Fristil
Håndbak
Sandbryting