Sandbryting under NM-veka 2019. Foto: Trine Ness Wichmann

Bryting

Norges Bryteforbund organiserer fire ulike brytegrener. 

Fristil

I fristilbryting bryter man en mot en. En bryter har blå drakt og en har rød. Brytingen går ut på å presse motstander ut av balanse og ut av bryteringen som har en diameter på sju meter, eller kaste motstanderen i matta. Kampen fortsetter da i liggende posisjon på matta. Vinneren av en kamp kåres ved at en bryter har samlet opp ti poeng mer enn motstanderen, eller presser motstanderens skuldre i brytematta (fallseier). Kampene varer i to omganger på tre minutter - en intens og spenningsfylt konkurranse å se på!

Håndbak

Håndbak går ut på å tvinge motstanders hånd i motsatt pute. Kampene avgjøres vanligvis i løpet av sekunder, og en vinner må kåres. Bordet er 36 tommer x 26 tommer. Dommeren starter utøverne i nøytral posisjon, og dersom festet glipper underveis, festes hendene sammen med remmer og utøverne må starte på nytt.

Sandbryting

I sandbryting brytes det i en sju meter stor ring i et sandbasseng. Førstemann til tre poeng vinner. Du får poeng ved å få motstander ut av ringen, dette gir ett poeng. Kast og nedrivning av motstander i sanda gir også ett poeng, og tre poeng hvis motstanderen lander på rygg. Kampene varer i tre minutter, så dette er en intens og spennende idrett!

Øvelser

Fristil
Håndbak
Sandbryting