Bob

Monobob har opprinnelse fra de andre grenene innen bob, 2er- og 4er bob, men her med en person som skal dytte i gang, styre og bremse. For parautøverne brukes det en katapult som sender utøverne ned banen. Ungdoms-OL på Lillehammer var den første offisielle konkurransen for sporten og neste steg er at sporten blir en del av OL i 2022. Monoboben er ca 2,8 meter lang og har en vekt på rundt 160 kg, og utøver opplever fortsatt en full bobsledeopplevelse med opp moy 120 km/t.

Det er to hovedaspekter aspekter for å gjennomføre et såkalt perfekt «run».

  1. Starten, utøver dytter i gang boben og sprinter så raskt som mulig i ca. 30 meter. I Lillehammer Olympiske Bob- og Akebane er en meget god tid på under 5 sekunder.
  2. Styringen (D-ringene) nedover banen, her handler det om å lære seg banen og finne de raskeste og beste linjene og en feilstyring kan få store konsekvenser for sluttiden.

Sporten krever konsentrasjon, evnen til å visualisere og lære seg banen, eksplosivitet og pågangsmot. Utøverne «pusher» hele tiden grenser for å slå ikke bare sine egne rekorder, men ikke minst motstanders.

Øvelser

Parabob
Monobob