Foto: Christine Andersen Johnsen

Baseball

Baseball er en idrett du sikkert kjenner godt fra amerikanske filmer, og det er også en populær idrett her i Norge. Baseball utøves av to lag bestående av ni spillere som alternerer mellom å spille angrep og forsvar. Banen er formet som en kvart sirkel, og består av to hovedområder kalt «infield» og «outfield». «Infield» har tre baser og «homeplate». En kamp består av ni omganger i baseball, og en omgang er ferdig når begge lag har spilt både i angrep og i forsvar, og kan ikke ende uavgjort - da går det til ekstraomganger.


Hjemmelaget begynner alltid i forsvar og har derfor fordelen av å være i angrep i andre halvdel av siste omgang. Alle spillere i angrep spiller også i forsvar, men har dedikerte forsvarsposisjoner både, og i slagrekkefølgen i angrep. Det er «pitcheren» som starter hvert spill ved å kaste ballen til «catcheren», som tar imot ballen ved «homeplate». Bak «catcheren» står hoveddommer i kampen. Slagmannen har som hovedregel tre forsøk på å slå ballen i spill innenfor gyldig spillområde, og «pitcheren» har som hovedregel fire forsøk på å kaste gyldige kast som slagmannen ikke klarer å treffe, kalt «strikes». Målet er å score flest «runs» (poeng), og kun spillere på det angripende laget kan score «runs». For å score et «run» må en spiller begynne som slagmann og deretter være innom alle basene på banen i rekkefølge.


Det forsvarende laget forsøker å forhindre løperne fra å avansere mellom basene og score «runs», ved å få spillerne fra det angripende laget "out" (ut).

Det er 4 hovedmåter et lag kan få en «out»:

  1. «Strike out» –slagmannen klarer ikke å treffe eller slå ballen i spill.
  2. Slagmannen klarer ikke å komme til en base for det forsvarende laget får ballen dit. Slagmannen blir kalt «løper» om kan eller hun kommer segpå base.
  3. Forsvarende lag tar ballen på det angripende lagets løper(e) når de ikke står på basen.
  4. Forsvarende lag tar imot en ball før den treffer bakken, ofte kalt «pol-ball».Etter tre «outs» bytter lagene side.